Aankoop tips, stel nu zelf eenvoudig de juiste maakwijze en de kwaliteit vast van houten meubelen, ongeacht welke houtsoort.

Lees de eenvoudige tips over de juiste constructies van (teak)houten meubelen, om onder andere scheuren in panelen tafel- en dressoirbladen te voorkomen en de goede van de slechte constructies te onderscheiden.
Teak is een hardhoutsoort en slijt en krimpt veel minder dan zachthout. Onbehandeld teak behoeft geen onderhoud, het hout zal krimpen, oud hout veel minder dan nieuw hout, een juiste constructie voorkomt dat er daardoor problemen ontstaan. Het meubel moet wel op een rechte ondergrond geplaatst worden en nooit vlakbij of boven een warmtebron, zoals een convector put.

Sinds 1979 verkopen wij antieke en kopie-antieke kwaliteitsmeubelen. De mooie uitstraling ervan, is alleen ter plekke te beoordelen. Aan de presentatie wordt veel aandacht besteed, maar de kwaliteitscontroles zijn voor u nog veel belangrijker. Voortaan kunt u dat zelf beoordelen.

Informatie vooraf over kwaliteit.

Wij informeren onze klanten altijd vooraf en vertellen hoe je als leek zelf de kwaliteit kunt beoordelen, prijs kwaliteit verhouding vergelijken, om vervolgens een goede keuze te maken.

Onze collectie in onze winkel bestaat hoofdzakelijk uit oude teak en oude white wash teak meubelen.

De meeste van hoofdzakelijk oud teak gemaakte tafels en kasten leveren we in elke gewenste vorm, kleur en afmeting. Onze “oude look” teak meubelen, worden alleen kleinschalig gemaakt, elk stuk is uniek.

Maakwijze, afwerking en kleuren.

 

Onze teak meubelen zijn hoofdzakelijk gemaakt van oud hout en/of oude deuren en bankjes. Rondom van massief hout. Afgewerkt met zijdeglans lak, in de donkere kleur of onbehandeld. White washen, of een kleur naar wens is mogelijk. Boen of teak-olie aanbrengen zal altijd vlekken en kringen opleveren, het heeft slechts een korte waterwerende functie.
Om donker gelakte krimpende panelen en lak beschadigingen bij te werken krijgt u bij ons voor de standaard kleur een lakstift cadeau.

Voorbehandeling, selectie en materiaalkeuze.

Het nieuwe hout wordt kunstmatig gedroogd tot het juiste vocht percentage. Hard hout neemt slechts langzaam vocht op en zal a.g.v. klimaatverschillen niet veel problemen veroorzaken. Veel spinthout, de zachte buitenkant van de boom, is 2de keus hout en mag zo goed als niet voorkomen. Het spint gedeelte is veel lichter van kleur en zachter. Wij zorgen voor de juiste constructie, verbinding en montage omdat nieuw maar ook oud hout blijft “werken”. Voorkom kromtrekken en het ontstaan van scheuren in bladen en panelen. Kijk naar de tekeningen met uitleg verderop op deze site.

Als u geen scheuren in uw tafelblad wilt:

Let dan op de montage en de constructie. De 1ste tekening gaat uit van een blad, van aan elkaar gelijmde planken.
Tafelbladen met ingelegd blad kunnen wel scheurvrij blijven, namelijk als je de ingelegde planken niet aanelkaar vast lijmt en ook niet aan het omliggende kader. Er ontstaan dan wel naden, maar dat is gecontroleerde krimp. Hoe meer planken, des te kleiner zullen de naden worden. Een verbindingslatje tussen de planken voorkomt dat je de vloer ziet.

Als de tafel stevig moet zijn en blijven:

Let dan op de montage van de poten. De schuine verbindingslat, waar de poot aan vast gemaakt moet worden, moet in gekapt zijn in de planken die de poten met elkaar verbinden. De poten moeten verbonden worden met die schuine lat, d.m.v. een dubbele schroefdraad/tapeinde. Zit er een enkele aan en is die verbindingslat niet ingekapt, zal de tafel snel gammel zijn of worden.

Tafels geschikt voor armleunstoelen.

Een uitzondering op de traditionele constructie, zijn onze tafels die geschikt zijn voor armleunstoelen. Deze hebben een speciale, dus totaal andere constructie. Want de verbindingslat tussen de poten moet wel erg smal zijn willen de armleunstoelen eronder passen. Daardoor is die verbingslat tussen de poten niet meer geschikt als constructie,

Daarom hebben onze tafels geschikt voor armleunstoelen een totaal andere constructie gekregen.

Wilt u geen scheuren in massieve houten tafel- en dressoirbladen?

Let dan op de juiste manier van monteren.

Houten (of ijzeren klosjes, voor de kleinere bladen) worden onderaan tegen het blad geschroefd en vallen in een gleuf in de zijkant aan de binenzijde van de tafel. Belangrijk is dat ze in ieder geval naar links of recht kunnen schuiven/bewegen, dus ruimte hebben. Dit heet zwevend monteren. Let verder nog op koplatten of lijsten die rondom aan een massief blad zijn vastgelijmd. Deze constructies veroorzaken immers altijd scheuren, ongeacht het gebruik van nieuw of oud hout. Zie de tekeningen.

Hoe je herkent of er massief hout verwerkt is? Kijk naar de nerf en eventuele noesten, als aan de andere kant van het paneel of tafelblad deze nerf/noest op ongeveer dezelfde plaats zit, is er massief hout verwerkt.

Wilt u zelf het verschil bepalen tussen hardhout en zachthout?

Til het meubel op, is het zwaar dan is het hardhout.

1STE of 2DE kwaliteit hout bepalen?

U ziet op diverse plaatsen 2 kleuren hout, in grillig gevormde langgerekte stroken ? Dan is het goedkopere 2DE keus spinthout verwerkt, dit is de zachte buitenrand van de boom. Bij het krimpen (werken) veroorzaakt dit ook nog extra problemen.

Kwaliteit bepalen van houten stoelen.

Als er bij een stoel, grote noesten in de spijlen en poten zitten, zal het op die plaats snel krom trekken en een breuk veroorzaken bij belasting.

Hoe herken je echt antiek?

Als het meubelstuk echt oud is, herken je dat vooral aan de onder- en de achterkant. Oude tafels uit Indonesië voldoen meestal niet aan eisen van de klant voor wat betreft de maat. Ze zijn ook veel te laag en hebben dus te weinig beenruimte, de poten verlengen blijft hinderlijk zichtbaar. Het model, de maat en de bladdikte is vaak ook een probleem en niet naar de wens van de klant. Wij kiezen voor een kleinschalige productie van kopie-antieke tafels met een blad van oud hout.

Lakbeschadiging, bij ons krijgt u een lakstift cadeau.

Krimpende panelen bijwerken en beschadigingen van gelakte meubelen, deze plekken maakt u weer onzichtbaar door de gratis door ons meegeleverde lakstift te gebruiken, voor de standaard kleur.

Maatwerk voor een redelijke prijs.

Ons aanbod is eigenlijk onbeperkt, omdat wij de bijna alle meubelen uit onze collectie naar uw wensen kunnen laten vermaken, voor een redelijke meerprijs. Hoger, lager, dieper of smaller, meer of minder laden of deuren, strakker etc. Vooraf ontvangt u een computertekening, de levertijd is dan ongeveer 12 weken.

Wat er zoal in onze winkel staat.

Eet-, salon-, side- en hoektafels in allerlei uitvoeringen en modellen kasten van gedeeltelijk oud en nieuw hout, of helemaal echt oude teak meubelen. Dressoirs en lage flat screen kasten/dressoirs, diverse computer kasten. Kasten met oude deuren, oude en nieuwe winkel- en vitrine kasten etc. Een collectie oude teak en diverse echte oude Art-Deco meubelen. Aparte woondecoraties. Oude vitrine kastjes van acacia (hard) hout uit India, in allerlei kleuren. En aparte lampen van aluminium. Maar ook een collectie met unieke sfeer, bloemlampen gemaakt van doek en metaal. Alleen-verkoop voor Benelux en Duitsland.

Leveringstijden

Levering oude meubelen vrijwel direct.

De levertijd van de standaard nieuwe meubelen is in de meeste gevallen ongeveer 1 tot 3 weken.

Als er iets op maat gemaakt moet worden, is de levertijd ongeveer 12 weken.